Bejelentés


Bácsgyukafalva


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.Üzenőfal


Név:

Üzenet:

BÁCSGYUKAFALVA HONLAPJA

 

Üdvözlünk mindenkit!
By Baranyi Béla: 

Bácsgyulafalva-Telecska

Egy eldugott kis községet szeretnék nektek bemutatni.Gyulafalváról, azaz Telecskáról nyújtok bepillantást...

Ez a kis falucska 1883. október 29-én alakult, s nevét az akkori adományozóról, Gróf Szapáry Gyula pénzügyminiszterről kapta.
Földrajzi elhelyezkedése - Észak-Bácska középső vidékét löszfennsík foglalja magába, amely egy párkánnyal megy át a löszteraszba, s ezt nevezzük Telecskai-domboknak. Itt helyezkedik el a falu. Határát a Kerényi patak medre, valamint moravicai, sziváci zombori és kerényi szántóföldek határolják. A település alakja csizmára hasonlít. Az északi mérsékelt öv közepén, 115 méter tengerszint feletti magasságon fekszik. Jó fekvésének köszönheti gazdag termését.
Körülbelül 2 500 fő lakossainak száma. Mivel a letelepedés feltételekhez volt szabva, miszerint népe csak magyar, római katolikus lehet, ez mind máig is megmaradt. Idővel mégis más nemzetiségek is megjelentek, németek, szerbek, cigányok...

No, lássuk csak, hogyan is alakult a község! Az 1870-es években Temesköz népét szinte évente elöntötte a Tisza, Maros, Aranka meg a Bega. Az örökös áradások miatt, a nép elszegényedett.
Szaján akkori pénztárnoka felfigyelt egy felhívásra, miszerint a kincstár be akarja telepíteni az akkori Pusztai földet. 1880 október elején a szegény nép kocsikon indult Bácskába, az új hazába, a jobblét reményében. A Tiszán átkelve a végtelen Puszta, az akkori Puszta Kúla tárult elébük. Az 500 család letelepedett. A falu építésével és a föld megművelésével volt elfoglalva. Nehéz évek voltak ezek. A nyomort nem mindenki tudta elviselni, voltak akik visszamentek. Mégis három év gyötrelmes munka, és összetartás eredményeként megalakult a falu. Minden család 8–8 hold földet és egy házhelyet kapott. Cédulára írtak egytől ötszázig számokat, melyekből a lakosság húzott. Kinek hova szólt a száma, ott kezdett házat építeni. A földbevájt vermek helyett most már igazi házat építhettek. Gyulafalva utcái szélesek, és tervszerűen szabályosak. Majdnem minden utcának két neve van: egyik a hivatalos, a másik a helyi neve (Dózsa György utca – Nagy utca). A házakat verettfalakból építették, amihez a szükséges földet a falu észak-nyugati részén kijelölt helyről termelték ki. Így keletkezett a mai Sárgásgödör. Az emberek nagyon szegények voltak. A családok sok létszámúak. Gyulafalva vezetői állandóan azon fáradoztak, hogy személyes kapcsolatuk útján, mind jobb anyagi helyzetbe kerüljön a falu. Az iskoláról nem igazán gondolkodott senki, ugyanis minden gyereket felhasználtak a munkára. A falunak temploma, temetője és egészségháza sem volt. Minden ügy intézésért Kerényre kellett kilómétereket gyalogolniuk. Mégis 1885-ben Nagy József tanító bácsinak minden felszerelés nélkül, sikerült elkezdenie a tanítást. A tanítás februári hónapban, egy ház szobájában kezdődött meg háromszáznyolcvan tanulóval. Fele délelőtt, fele délután járt. Iskoláról még álmodni sem mertek, hisz szegények voltak. Még mindig nem fizették ki a kapott föld és házhely járandóságát, amit az Országgyűlés szabott (nyolc arany pengő tíz évre...)

Ma már óvodájuk, tornatermük, alsó és felső tagozatra felszerelt iskolájuk van, ahol magyar nyelven folyik az oktatás. Számos csoportok működnek: önképzőkör, drámai, képzőművészeti, technikai, sport, matematikai, biológiai. A Kis Ferenc nevű Általános Iskola számtalan irodalmi pályázaton vesz részt. 1979-ben az iskola saját diáklapot ad ki, Rajt néven, ami később anyagi hiányban elmarad. A faluban évente több alkalommal szerveznek ünnepségeket, melyen ismert írók, költők vannak vendégül látva. Ezt a műsort színjátszók, táncosok, zenészek, valamint irodalmárok teszik színesebbé. A Petőfi Sándor Kultúrotthonban vendégül látták már Fehér Ferencet, Herceg Jánost, Székely Tibort és másokat. A Szabadkai Gyermekszínház is szerepelt már a faluban. A tanulók az utcák, valamint az iskola és óvoda területének szépítésében is kiveszik részüket. A többéves munka meghozta eredményét. 1983-ban a Kis Ferenc Áltolános Iskola az iskolaszépítési versenyen első helyezést ért el. Erre a Szövetség Környezetvédelmi Tanács Oklevelet kapta. Országunkban kevés iskola mondhatja magáénak ezt az elismerést.

,,Salling Melitta,,Üzenetküldés
Üdv Gyukafalván!

E-mail címed:
Szöveg:

Képgaléria

Szólj hozzá

Név:
E-mail címed:
Az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:
Milyen nap van ma Magyarországon?

Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!